niedziela, 7 stycznia 2018

[Warszawa] ciasto z wkładką

Kiedy na święta pojechało się na urlop, a święta jednak by się chciało, to trzeba rozejrzeć się po świecie, żeby poszukać inspiracji. W takiej na przykład Hiszpanii prezentów nie przynosi Mikołaj, ale Trzej Królowie. Sounds like a plan? A raczej dopiero połowa planu. Żeby zobaczyć drugą, trzeba spojrzeć w kierunku Francji. Tam na Trzech Króli piecze się specjalne ciasto, la galette des rois - "kieszonkę" z ciasta francuskiego nadzianą migdałami. Do nadzienia dodaje się wkładkę - oryginalnie ceramiczną figurkę króla, w domowych pieleszach do zastąpienia np migdałem czy daktylem. Komu na kolacji ze znajomymi czy rodziną trafi się kawałek ciasta z bonusem, ten zostaje królem dnia, wkłada na głowę papierową koronę, a za rok będzie sponsorem świątecznego ciasta.

Przepis na nadzienie: 120 gramów mielonych migdałów, 80 gramów cukru pudru, jajko, 100 gramów roztopionego masła.

Notka do przyszłej Natalki: nie używać ciasta mrożonego w płatach. Płatów już przekrojonych wcale nie da się skleić i przy pieczeniu wylewa się nadzienie. A ten placek miał takie perspektywy!

I na koniec konkurs - czego mogła Natalka zapomnieć włożyć do ciasta? Do wygrania daktyl! Nówka nieśmigana.
że ubieranie choinki 6 stycznia to jakby późno?
Niuanse!
czerwone dla niego, czarne dla niej.
Zgadnijcie, których jest więcej? :(
mrożone ciasto w płatach - nie!
nie, nie, nie :-)
pierwowzór, tak wygląda to ciasto w jednej z najlepszych paryskich
cukierni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz