Śniadanie
Przekąski wytrawne
Przekąski słodkie
Napoje
Cannoli
![]() |
w hotelu nie mieliśmy śniadań (widok z balkonu rekompensuje, prawda?), na szczęście ulubiony bar śniadaniowy serwuje też brioszki i granitę na wynos. Kochanie, podano do stołu! |
![]() |
arancini - ryżowe kulki z mięsno-serowym nadzieniem, panierowane i smażone w głębokim oleju |
![]() |
przerwa na ciacho, wersja pierwsza z samymi sycylijskimi akcentami: 1. (pistacjowe) lody w brioszce, to jest hit Sycylii 2. (pistacjowa) granita 3. (pistacjowe) cannoli |
![]() |
pistacje są na wyspie tak popularne, że używa się ich nie tylko do deserów, ale i dań wytrawnych, np do steków z wołowiny... |
![]() |
...lub spaghetti z krewetkami |
![]() |
słodkie, czyli moja ulubiona część :-) na pierwszy ogień - flagowe ciastko z Katanii, cycek świętej Agaty |
![]() |
potem ciasteczka, często gęsto z migdałów |
![]() |
kolejne sycylijskie słodycze: la frutta di Martorana, czyli owoce z Martorany z zewnątrz - łudząco przypominające wypolerowane owoce w środku - pełne marcepanu |
![]() |
klasyka rowerowa: woda + sól + miód + sok z cytryny = pycha izotonik |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz