niedziela, 6 stycznia 2019

[Malta] co wspólnego ma królik z figami?

Halo, halo, tu obowiązkowy kącik kulinarny. Co jada się na Malcie?
królik (malt. fenek) - danie narodowe; najlepiej marynowany w winie
timpana - sycąca zapiekanka z makaronu, mięsa, warzyw, sera i jaj
pastizzi - małe wypieki nadziewane ricottą, pastą z groszku, kurczakiem
lub (rzadziej) na słodko (z czekoladą)
ftira, chleb z dziurą - występuje w wersji S, M lub L; mniejsze przerabiane
są na zapychające kanapki, wyglądające jak spory burger.
widać również wpływy włoskie (nie zapominajmy, że na Sycylię rzut
beretem; zakładając oczywiście, że umiemy rzucać beretem na odległość
81 km...) - pizza, pasta, mozarella...
...dużo dużo mozarelli...
i tradycyjne cannoli - dostępne także w bardziej maltańskiej wersji
(nie próbowałam) jako kannoli
a skoro o deserach mowa - inne tradycyjne wypieki to małe
ciasteczka z figami
miodowo-korzenno-figowe pierścienie
i sezamowe herbatniki, zwane ottini

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz