Halo, halo, tu obowiązkowy kącik kulinarny. Co jada się na Malcie?
![]() |
królik (malt. fenek) - danie narodowe; najlepiej marynowany w winie |
![]() |
timpana - sycąca zapiekanka z makaronu, mięsa, warzyw, sera i jaj |
![]() |
pastizzi - małe wypieki nadziewane ricottą, pastą z groszku, kurczakiem lub (rzadziej) na słodko (z czekoladą) |
![]() |
ftira, chleb z dziurą - występuje w wersji S, M lub L; mniejsze przerabiane są na zapychające kanapki, wyglądające jak spory burger. |
![]() |
widać również wpływy włoskie (nie zapominajmy, że na Sycylię rzut beretem; zakładając oczywiście, że umiemy rzucać beretem na odległość 81 km...) - pizza, pasta, mozarella... |
![]() |
...dużo dużo mozarelli... |
![]() |
i tradycyjne cannoli - dostępne także w bardziej maltańskiej wersji (nie próbowałam) jako kannoli |
![]() |
a skoro o deserach mowa - inne tradycyjne wypieki to małe ciasteczka z figami |
![]() |
miodowo-korzenno-figowe pierścienie |
![]() |
i sezamowe herbatniki, zwane ottini |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz